Hva er SILOMAX?

SILOMAX er naturlige melkesyrebakterier som er funnet i naturen. De er valgt ut blant flere tusen isolerte bakteriestammer, basert på sine egenskaper. Alle bakteriene i SILOMAX er unike og patenterte. Samtlige er godkjent av European Feed Safety Authority(EFSA) og EU til ensilering av gress, basert på uavhengige tester, utført etter relevante europeiske testmetoder.

Hvordan virker det?

Hensikten med all ensilering er å bevare fôret ved gjæring. En god gjæring vil beholde mest mulig av næringsstoffene i fôret fra høstetidspunktet. For å sikre at en god gjæring finner sted må et anaerobt miljø etableres raskest mulig. Når oksygenet er fjernet, konverterer melkesyrebakterier plantesukker til mer melkesyre. Dette senker pHen og forhindrer uønskede organismer i å bryte ned ensilasjen og redusere næringsinnholdet, samt gjør ensilasjen lagringsstabil. 

Er det viktig å ha flest mulig bakterier i ensileringsmiddelet?

Kvaliteten på et ensileringsmiddel bestemmes ikke bare av dets totale antall bakterier. Fremfor alt er reproduksjonshastigheten til bakteriestammene den inneholder, samt typen plantesukker de kan omdanne til melkesyre avgjørende. En velbalansert sammensetning av bakteriestammer dominerer hele ensileringsprosessen.

Finnes det et universalprodukt?

Siden grunnlagene er så forskjellige, er det ikke mulig å utvikle et allsidig produkt. Fremfor alt spiller tørrstoffinnholdet i materialet som skal ensileres, en avgjørende rolle i valg av riktig kombinasjon av bakteriestammer.

Hva mener dere med at SILOMAX er laget for norske forhold?

Sammensetningen av bakterier er unik, og designet for Norge, og selges kun her. Alle bakteriene blir også brukt i andre ensileringsmidler i andre sammensetninger for andre markeder, og er samlet Europas mest brukte ensileringsmidler. Totalt behandlet de ca. 48 millioner tonn i 2020. I Norge behandlet vi ca 420.000 tonn i 2020.

Kan melkesyrebakterier kombineres med enzymer?

Nei. Mengden enzymer som kreves for å oppnå en beviselig effekt, vil være for høy. Denne tilnærmingen ville ikke være økonomisk. Hittil har ingen enzym blitt godkjent av EU som ensileringstilsetning, i doser som gjenspeiler faktisk praksis.